REVIEW – Hoofdstad Brasserie in L’Europe Hotel in Amsterdam

IMG_2903

Soms zijn er van die uitnodigingen die je niet mag afslaan. Dat had ik bij de uitnodiging voor de pre-tasting van het nieuwe menu van Hoofdstad Brasserie, dat huist in het prachtige L’Europe hotel. Die ochtend eerst een yoga lesje gedaan bij YAY en vervolgens rechtstreeks in yoga pakje doorgerold naar de Hoofdstad Brasserie. Ik had even geen rekening gehouden dat ik een vijf sterren hotel ging betreden, maar gelukkig voelde ik mij door de vriendelijke medewerkers van L’Europe direct op mijn gemak. Drempels zijn er om verlaagt te worden en daarom ga ik je haarfijn uitleggen waarom jij naar de Hoofdstad Brasserie moet gaan voor een eigen fantastische ervaring.

Er was een chef table voor ons gedekt in de keuken van Hoofdstad Brasserie. De chef waren druk in de weer met de voorbereidingen van de tasting; het ene bord nog mooier opgemaakt dan de ander, waarbij het water mij in de mond liep. Eenmaal aan tafel werden we voorgesteld aan de chefkok Richard van Oostenbrugge en werden de glazen volgeschonken met een heerlijke prosecco. Het eerste wat mij opviel was de geweldig goede service in zowel het hotel als in het restaurant; vriendelijk en ontzettend opmerkzaam.

IMG_2920

De voorgerechten werden op tafel gezet en de wijnglazen volgeschonken met een heerlijke witte wijn die goed bij elk gerecht paste. On the plates: Hollandse garnalen in schaaldierencrème met een salade van venkel en geschaafde avocado, flinterdun gesneden Hamachi met limoen-passievrucht ‘Tigermilk’, Tartaar van rund met zure room en een crumble van aardappel, knolselderij en geschaafde eendenlever en gestoofde Runderwang met haringkuit en kruidenroom.. Mmm, en dan kregen we als extraatje ook nog een perfect gepocheerd ei op een bedje van krabsalade en krokant zuurdesembrood. Jahaa zelfs het brood is goddelijk en het recept is met uiterste zorg door de chefs samengesteld én dat proef je! Als er verder ergens goed aan is gedacht dan zijn het wel de smaakcombinaties; Holy moly, ik denk dat ik hier de lekkerste steak tartaar ooit heb gegeten. Om nog maar over de runderwang te zwijgen, zo lekker..

Nadat de borden waren ‘afgelikt’ gingen we verder met wijn drinken en het hoofdgerecht. Het leuke aan deze middag was dat we alles mochten proeven. Jenny en ik hadden onze zinnen gezet op de boerderijhoen die bereid is met truffel onder huid; nog nooit truffel en kip in combinatie gegeten en dit leek ons een heel geschikt moment. Het hoentje (de borst) zag er op het bord wat witjes uit naast de andere kleurrijke gerechten, maar de smaak loog er niet om! Dan ga ik het je toch nog even lastig maken, want de gepocheerde zalm met mosselen en een confit van biet en de uber perfecte rundersteak (serieus, het smelt op je tong) van Hollandse melkkoe met geitenhangop en ossenstaartjus, waren toch ook wel een grote favoriet! Of je nou een carnivoor bent of een visliefhebber, iedereen wordt hier gelukkig. Er staan twee soorten vis op de kaart en ook nog een ribstuk voor twee personen. Het ribstuk wordt aan tafel getrancheerd en overgoten met huisgemaakte saus béarnaise. Vraag de chefs ook eens naar de vegetarische specialiteiten, want risotto met gegaarde Van King Boleten aan het spit met zwarte truffel klinkt toch ook als muziek in de oren?

IMG_2955Richard nam ons na het hoofdgerecht mee naar de kelder waar nog zeven (!) keukens zitten. In één van deze keukens konden we live meemaken hoe de nagerechten, oftewel kunstwerkjes, werden gemaakt. De Perziksorbet en de mousse van Mandarijn kan je bijna niet onderscheiden van de echte variant. Ook de Cacaoboon was zo mooi in elkaar geknutseld dat je het bijna niet durft te eten.. Een glaasje dessertwijn erbij en het proeven kon beginnen. Vooral de mandarijn mousse, waar ik eerst bijna geen lepel in durfde te zetten, kon ik niet meer uit mijn hoofd krijgen voor een dag; een grote favoriet samen met de cacaoboon, want: chocolade en niet mierzoet, YUMM! Voor de wat mindere zoetekauwen is er ook nog een kaasplankje waar ik niet van heb geproefd, maar ik ga ervan uit dat ze hier ook hard hun best voor doen.

IMG_2976

Op deze foto zie je de kok, a.k.a. kunstenaar, de perziksorbetjes in de juiste kleur sprayen, zodat jij geen verschil meer ziet tussen de echte perzik en deze sorbet.

De Hoofdstad Brasserie is het zusje van het sterrenrestaurant Bord’Eau dat ook in L’Europe huist. Hoofdstad Brasserie heeft een welverdiende Bib-Gourmand gewonnen, wat een prijs is voor geweldig cuisine met een betaalbare prijs. Als je drie gerechten los besteld ben je meer kwijt dan wanneer je voor een menu van de chef kiest, maar een Bib-Gourmand menu heb je al vanaf 36 euro! Voor de rokers onder ons, er zit ook nog een prachtige rookruimte in het pand waar je zo een hele dag kunt vertoeven met een koffie of whiskey on the side. Kortom, aan alles is gedacht om het jou helemaal naar je zin te maken!

Hoofdstad BrasserieMenu
Klik hier voor het vegetarische menu

Nieuwe Doelenstraat 2-14
1012 CP Amsterdam
Telefoon: +31 (0)20 531 16 19
Email: hoofdstad@leurope.nl
IMG_2982

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close