Mijn PCOS verhaal: Hoe ik mijn PCOS heb overwonnen #3

Op de website van I Love Health, mocht ik mijn verhaal delen. Het verhaal over mijn PCOS, dat in 2013 is geconstateerd door een gynaecoloog. Het is tijd voor openheid over dit onderwerp! Ik hoop hiermee vrouwen met PCOS te kunnen inspireren en moed te geven door te zetten. PCOS is namelijk in veel gevallen wel omkeerbaar.In deze blog vertel ik mijn PCOS heb overwonnen. Het eerste artikel gaat over hoe mijn PCOS begon en de tweede blog staat in teken hoe ik om ga met de diagnose PCOS en de symptomen waar ik mee kampte. Uiteraard sluit ik het nu af met een positief artikel. Lees hieronder hoe ik mijn PCOS onder controle heb gekregen en dus heb overwonnen.

Klik hier om het eerste deel van mijn verhaal te lezen. En klik hier om het tweede deel te lezen.

Hoe gaat het nu met Lavinia en hoe gaat ze om met PCOS?

Mijn symptomen die ik eerder beschreef in de tweede blog, zijn inmiddels sterk verminderd! Ik heb ook geen extreme eetbuien meer, omdat ik mijn bloedsuikerspiegel in balans houd door de juiste voeding te combineren met elkaar. En weet je wat ik het allerfijnste vind, naast mijn regelmatige cyclus? Dat de haargroei op plekken waar je dat echt niet wilt, is afgenomen en bijna weg is! Het lastigste van alles vind ik het kwijtraken van mijn buikje, ondanks mijn gezonde levensstijl. Toch heb ik er alle vertrouwen in dat het gaat lukken! Gevalletje “letting go is the hardest part”? 😉

Hoe ik mijn PCOS op een liefdevolle, experimentele manier heb aangepakt:

  • Acupunctuur
  • Hormoonyoga, mindfulness 
  • Orthomoleculaire therapie
  • Mediteren (rust in mijn hoofd, stressregulatie) 
  • Voeding aangepast n.a.v. allerlei testen (alles biologisch, geen gluten, suiker, alcohol en koemelk. Check dit altijd eerst voor jezelf, ieder lichaam is anders!) 
  • Cycle Syncing, eten volgens de vier fasen binnen mijn cyclus
  • Mindful sporten en wandelen 
  • Sessies bij een psycholoog/coach 

“Ik neem alles in het leven met een schepje balans”

De combinatie van het lijstje hierboven heeft ervoor gezorgd dat mijn lichaam weer in balans is gekomen. Wees lief voor jezelf en probeer niet alles tegelijk te willen. Dan zie je ook niet wat wel of niet werkt. Ik zal mijn hele leven gevoelig blijven voor hormoonschommelingen dus ik neem alles in het leven met een schepje balans. Een glas wijn en een feestje horen er nog bij, maar wel met mate. 

Lavinia fratzen, pcos overwinnen

Geef niet op!

Ik wil tegen alle vrouwen die aan het begin of midden in hun PCOS journey zitten zeggen: ‘als ik het kan, dan kun jij het ook!’ Ik keek veel te veel naar anderen en was jaloers op vrouwen die hun PCOS hadden overwonnen; in plaats van naar binnen te gaan en te voelen wat mijn lichaam mij wilde vertellen. Ik stel mijzelf nu vragen als: ‘wat voel ik?’ ‘Wat is voor mij de beste keuze?’ Ik heb moeten leren van mijn eigen gevoel uit te gaan en meer geduld te hebben. Al het verdriet, de frustraties en de vermoeidheid. Het brengt je uiteindelijk waar je wilt zijn en dan kijk je met zoveel trots op terug. Daarbij wil ik ook zeggen dat de reis nooit klaar is. Het is jouw levenspad en er zullen altijd bumpy roads zijn, maar als je kunt leren daar met een afstandje naar te kijken, dan kun je zoveel van jezelf leren. Er is altijd licht aan het einde van de tunnel.

Volg mij op Instagram (@laviniacooks) voor een kijkje in mijn dagelijkse leven als foodieprivate chef, receptontwikkelaar (PCOS proof) en inspirator. Mijn vernieuwde website/platform met nog meer health tips & ebooks zal snel klaar zijn. Daarnaast ben ik bezig met een boek omtrent mijn persoonlijke ervaring met PCOS, inclusief bijbehorende recepten. Binnenkort vertel ik hier meer over! 

Denk je dat jij PCOS hebt? Ga dan naar de huisarts/gynaecoloog voor een diagnose en kijk vanaf daar welke behandeling je wilt inzetten om het te verhelpen, of dit nu alternatief of regulier is. 

Liefs,

Lavinia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close