Mijn PCOS verhaal: hoe ga je met PCOS om? #2

Op de website van I Love Health, mocht ik mijn verhaal delen. Het verhaal over mijn PCOS, dat in 2013 is geconstateerd door een gynaecoloog. Het is tijd voor openheid over dit onderwerp! Ik hoop hiermee vrouwen met PCOS te kunnen inspireren en moed te geven door te zetten. PCOS is namelijk in veel gevallen wel omkeerbaar.

In dit artikel vertel ik hoe ik met mijn PCOS omga. Het eerste artikel gaat over hoe mijn PCOS begon en met het laatste artikel sluit ik het af met een positief artikel.

Klik hier om het eerste deel van mijn verhaal te lezen.

Op zoek naar balans zonder de pil

Na in 2014 weer aan de pil te zijn begonnen, besloot ik er eind 2015 voorgoed mee te stoppen. Ik begon erover te praten met ervaringsdeskundigen en in mijn eigen kringen. Daarnaast las ik Amerikaanse boeken over PCOS en zocht ik het hele internet af. Ik was verbaasd dat er zoveel vrouwen zijn met dezelfde diagnoses, maar met kortzichtige adviezen van artsen. Kortzichtig als in dat de meeste artsen je met een recept voor de anticonceptiepil naar huis sturen. Maar waar begin je als je geen hormonen meer wilt slikken en op een natuurlijke wijze je cyclus wilt reguleren en symptomen wilt bestrijden? 

Veel van de PCOS symptomen had ik al al sinds mijn pubertijd:

  • Onregelmatige cyclus (mijn record is 455 dagen)
  • Meer vetopslag rondom mijn buik, en dit vet ook lastig kwijtraken
  • Schommelende bloedsuikerspiegel en dus altijd trek in eten (vaak trek in zoet)
  • Eetbuien 
  • Stemmingswisselingen / laag zelfbeeld 
  • Onzuivere huid met soms pijnlijke acne op wang en kin
  • Haaruitval, soms ook bij inhammen van mijn voorhoofd 
  • Donkere haartjes op kin en bovenlip en toename blonde donshaartjes in het gezicht
  • Extreme vermoeidheid

Mijn experimentele zoektocht naar balans

Ik maakte als eerste een afspraak bij een orthomoleculaire therapeut. Zij nam bloed af en gaf mij een suppletie- en voedingsadvies op maat. Ik probeerde geen voorbewerkte producten en voedsel met gluten, suiker en lactose te eten en slikte dagelijks de supplementen. Helaas nam ik het destijds allemaal niet zo serieus en ging ik na een tijd weer alles eten en drinken wat werd afgeraden. Pas tijdens mijn reis door Bali en omstreken eind 2016, ben ik gaan inzien hoe belangrijk gezonde voeding en meditatie voor mij waren. Ik zag in dat niemand mij kon helpen, behalve ikzelf! 

Na 455 dagen weer ongesteld…

Tijdens die reis op Bali werd ik na 455 dagen (!) eindelijk weer ongesteld. Niet veel, maar het was iets! Een teken dat het nog werkte! Ik ging daarvoor namelijk al een jaar naar een gespecialiseerde acupuncturist. In maart 2017 volgde ik een workshop hormoonyoga en dat beoefende ik bijna dagelijks thuis. Na drie maanden hormoonyoga en een intensieve bewustwording retreat op Mallorca kreeg ik mijn eerste echte (vier dagen lang) menstruatie in mei 2017, feest!

Het is belangrijk dat je goede research doet van tevoren en kijkt naar hoe jij je voelt bij de behandelaar. Houd er ook rekening mee dat het tijd kost voor je lichaam om te veranderen.

Foto credits: Valérie Derbaudrenghien

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close